Overslaan en naar de inhoud gaan

Tabaksdoos

Afbeelding
Afbeelding
Broodtekst

Een koperen tabaksdoos met opschrift J.F. Bouwmeester 1856, opgegraven in de Bierstraat.

Deze eigenaar was landbouwer, dat is bekend. De doos kan natuurlijk eerder zijn gemaakt en later in het bezit van deze Bouwmeester zijn gekomen.

Er is verder geen onderzoek gedaan naar de herkomst en achtergronden van de doos.

gevonden mei 1982, bij opgravingen in de Bierstraat, door Ben de Graaf

Grootte: 12 x 6,5 x 2,5 cm

 

Toelichting

De koperen tabaksdoos is aangetroffen in een niet zo diepe waterput, opvallend genoeg in een dikke laag kersenpitten.

Hij is gevonden in mei 1982, door Ben de Graaf die een oogje in het zeil hield tijdens graafwerkzaamheden voor het nieuwe stadhuis aan de Markt. Er is daaraan voorafgaand jammer genoeg geen archeologisch onderzoek gedaan.

Tijdens de bouw werd een tunnel aangelegd onder de Kleine Markt / Bierstraat om een verbinding te maken tussen het nieuw te bouwen stadhuis en het oude. Bij die graafwerkzaamheden is tot 3,80 diep bij de fundatie gegraven en is veel oud materiaal naar boven gekomen uit de 14e, 15e en 16e eeuw. Tijdens het graafwerk zijn ook de fundatie en de afmetingen van het vroegere waaggebouwtje dat daar heeft gelegen te zien geweest. De waterput was naast het waaggebouwtje. Hoe die doos eeuwen later daarin terecht kan zijn gekomen, is onbekend.

 

Literatuur

  • Graaf, B. de, 2010, ‘Vijfentwintig jaar Bodemonderzoek in Lochem binnen en buiten de grachten’ , Historisch Genootschap Lochem, Laren, Barchem


 

 

Auteur
Gebeurtenis
Maatschappelijke activiteit
Personen
Plaats of kern
Straat