Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeentehuis Laren

Afbeelding
Afbeelding
Broodtekst

De voormalige gemeente Laren bestond uit twee delen, ten noorden (Laren, Exel) en ten zuiden (Barchem, Zwiep) van stad Lochem. Het gemeentehuis lag ongeveer in het geografische middelpunt: vlak bij Lochem. Maar de locatiekeuze is ongetwijfeld ook beïnvloed doordat de grond ter beschikking werd gesteld door van mr. Assueer Jacob baron van Nagell, heer van Ampsen, van 1878 tot 1901 burgemeester van Laren.

Het gemeentehuis van de in 1971 met Lochem samengevoegde gemeente Laren werd in 1909 gebouwd aan de Ampsenseweg, vlak bij kasteel Ampsen.

De eerste steen werd op 1 september 1909 gelegd door de toenmalige burgemeester van Laren, de heer LHJ. Meyer Drees. Het bestond van begin af aan uit een klein raadhuis met raadzaaltje en burgemeesterskamer, en een woning van de gemeentebode‚ met aangebouwde stal. In 1928 is het gebouw uitgebreid met onder meer een archiefkamer.

Architect GJ. Postel was de ontwerper van het gebouw. Het betrof voor de toen 22-jarige Postel de allereerste grote opdracht, waarvoor hij de plannen kosteloos aan het Larense gemeentebestuur had aangeboden. In de sobere, doelmatige baksteen-architectuur is de invloed van het werk van architect H.P. Berlage zichtbaar. Door middel van de traditionele dakvormen, de vensters met luiken en roedenramen

werd teruggrepen op de bouwstijlen uit het verleden. Het torentje accentueert de betekenis van het gebouw als het representatieve machtscentrum van de gemeente. Binnen isde voormalige raadzaal nog aanwezig. Deze heeft een bijzondere, in het zicht gelaten kapconstructie, waarvan de daksporen aan de westzijde worden ondersteund door tot de vloer doorlopende houten stijlen. Aan de oostzijde rust de kap met korte muurstijlen op in de muur gemetselde consoles.

Auteur
Buurtschap
Maatschappelijke activiteit
Ontwerper
Plaats of kern
Straat